torsdag, januari 26, 2012

Krögare lär av sina nära


Ferran Adria, spansk kändiskock som i dag driver El Bulli Foundation, är ingen förebild för svenska kockar.   

I går intervjuade jag forskaren Magdalena Markowska. Hon disputerade vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping i december. Och det känns som att hon valde helt rätt lärosäte att doktorera vid: Markowska kommer ursprungligen från Polen, gick i tysk gymnasieskola, har arbetat i Tyskland och Storbritannien, och har i dagarna börjat sitt nya jobb i Barcelona. Däremellan har hon också hunnit med att arbeta som översättare i egen regi, sälja Oriflameprodukter och driva ett flingföretag tillsammans med sin pappa.

Magdalena Markowskas forskning handlar om gourmetkrögare på den svenska landsbygden, och om hur de får sin entreprenöriella kompetens. Förebilder visar sig vara en viktig källa till lärande. Men kanske inte de förebilder man föreställer sig. Internationella stjärnkrögare som Ferran Adria och Gordon Ramsay står sig nämligen slätt mot inspirationskällor och ”läromästare” på närmare håll, som en tidigare chef eller någon ur familjen.

Läs mer om Magdalena Markowska i nästa nummer av Entré.

/Jonas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar